تبلیغات | AD
جاهای دیدنی کردستان

استان کردستان، استانی سرسبز با وسعتی معادل ۲۸ هزار و ۲۰۳ کیلومتر مربع است که در غرب ایران و مجاورت کشور عراق قرار گرفته است و جاهای دیدنی زیادی دارد. این استان که در دامنه های رشته کوه های زاگرس قرار گرفته، از انتخاب های مناسب برای کسانی است که در تابستان قصد سفر دارند. اگر تا به حال به کردستان نرفته اید و قصد سفر به این استان زیبا را دارید با درناتریپ همراه شوید تا شما را با جاذبه های طبیعی و تاریخی کردستان آشنا کنیم و قبل از سفر به این استان زیبا اطلاعات کافی در اختیار داشته باشید و سفری لذت بخش را رقم بزنید.
همانطور که گفته شد این استان دارای جاذبه های تاریخی و طبیعی زیادی می باشد و برای همین ما لیستی از این جاهای دیدنی را در اختیار شما میگذاریم.
- ۱. بازار سنندج
- ۲. خانه آصف وزیری
- ۳. غار کرفتو
- ۴. روستای پالنگان
- ۵. آبشار گویله
- ۶. اورامانت
- ۷. شهر بانه
- ۸. دریاچه زریوار
- ۹. پارک تفریحی آبیدر
- ۱۰. چشمه بل | کوتاهترین چشمه دنیا
- ۱۱. غار کاوات
- ۱۲. حمام خان سنندج
- ۱۳. کتیبه تنگی ور
- ۱۴. عمارت سالار سعید
- ۱۵. مسجد جامع سنندج
- ۱۶. پل تارخی گاران
- ۱۷. قلعه قمچقای
- ۱۸. عمارت خسروآباد
- ۱۹. عمارت مشیر دیوان
- ۲۰. کوه آوالان
- ۲۱. حمام وکیل الملک
- ۲۲. روستای تنگی سر
- ۲۳. مسجد و زیارتگاه هاجرخاتون
- ۲۴. مسجد دو مناره سقز
- ۲۵. پل تاریخی قشلاق
- ۲۶. غار شوی
تبلیغات | AD
۱. بازار سنندج
شهر سنندج دارای دو بازار بزرگ و عمده با نام های بازار قدیمی و بازار سرتپوله است. پلان هر دو بازار به شکل مستطیل میباشد و بازار قدیمی این شهر معماری مشابه با بازار میدان نقش جهان اصفهان را دارد. این بازار دارای بخش های مختلفی بوده که در دوره پهلوی اول تخریب شده و به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده اند و از چهار دروازه قدیمی، تنها سه تای آنها باقی مانده است. تاریخ ساخت بازار سنندج به دوره صفویه بر میگردد.

۲. خانه آصف وزیری
این خانه از عمارت های زیبایی است که در مرکز شهر قرار دارد و توسط میرزا علینقی خان لشکرنویس ملقب به آصف اعظم در دوره صفویه ساخته شده و در دوره قاجاری و پهلوی اول، بخش هایی به آن اضافه شده اند. این بنا دارای بخش هایی مختلفی چون تالار تشریفات، ایوان ستوندار، سردرِ ورودی بنا با نمای آجری، و اُرُسی پرکار میباشد.
یک رشته قنات در این بنا وجود دارد که آب آبنمای مقابل تالار را تامین میکند. گچبری، آینهکاری، و تزئینات چوبی خاصی در این بنا وجود دارد که به نوبه خود بسیار بینظیر هستند. در ضلع جنوب غربی عمارت، حمام خصوصی با سبک و اسلوب معماری حمامهای ایرانی ساخته شده و دارای نقشهای آهکبری میباشد.

۳. غار کرفتو
این غار نمونه ای بسیار زیبا از دوره باستان است که در هفتاد کیلومتری شهر دیواندره قرار گرفته است. این غار طولانی ترین غار باستانی استان کردستان میباشد که در ادوار مختلف، محل زندگی اقوام گوناگونی بوده است.

۴. روستای پالنگان
این روستا از توابع شهرستان کامیاران است که شمال غرب این شهر قرار گرفته است. این روستا علاوه بر داشتن معماری زیبا، دارای جذابیت های طبیعی چون آبشار، رودخانه، باغ های سرسبز و …. میباشد.

۵. آبشار گویله
این آبشار در شهرستان مریوان و در مسیر جاده مریوان- سقز و در نزدیگی روستای گویله قرار دارد. اگر از این جاده عبور کنید، این آبشار پنجاه متری زیبا را میتوانید به چشم خود ببینید.
۶. اورامانت
روستای اورامان تخت از توابع دهستان اورامانت بوده و از زیباترین روستاهای استان کردستان میباشد. خانه های این روستا به صورت پلکانی و اغلب از سنگ ساخته شده اند و در اطراف روستا میتوان بخش هایی از بهشت را تماشا کرد.

۷. شهر بانه
مسلما نام شهر بانه را هر شخصی که اهل خرید باشد به گوشش خورده است. مسافران جهت خرید اجناس از بازار های عمده آن به این شهر سفر میکنند و اگر خواستید به بانه سفر کنید، روزهای غیر تعطیل بهترین زمان میباشد.
۸. دریاچه زریوار
نام این دریاچه برگرفته شده از زبان پهلوی است که در قبل اسلام در این منطقه مردمی وجود داشتند که به این زبان تکلم میکردند. در زبان پهلوی، زیری به معنای دریاچه و وار به معنی کنار میباشد. آب دریاچه از چشمههای جوشان کف آن تأمین میشود.
۹. پارک تفریحی آبیدر
این پارک در دامنه کوه آبیدر قرار دارد و بر فراز آن میتوان چشم انداز زیبایی از شهر سنندج را مشاهده کرد. یکی از بزرگ ترین باغ های این مجموعه باغ امیریه می باشد که بزرگ ترین سینمای رو باز (تابستانه) کشور در این باغ جای گرفته است.
۱۰. چشمه بل | کوتاهترین چشمه دنیا
این چشمه از شگفتی های طبیعی استان کردستان است که در منطقه اورامانت قرار گرفته است. چشمه بل از کوهستان تخت جاری شده و به رودخانه سیروان میریزد و حجم آب آن فوق العاده میباشد. در زبان محلی، این چشمه به نام کانی بل مشهور است که احتمالا از نام خدای آب بابلیان گرفته شده است.
۱۱. غار کاوات
غار کاوات در مسیر کرمانشاه – پاوه و در منطقه اورامان واقع شده . آب آن از روستاهای اطراف تامین میشود. در داخل این غار برکه آبی کوچکی قرار دارد که در نوع خود جذاب است. از دیگر ویژگی های غار میتوان به تقسیم دو شاخه ای آن اشاره کرد.

۱۲. حمام خان سنندج
این حمام در ضلع شمالی بازار سرپوشیده سنندج و در مجاورت مسجد داروغه قرار گرفته است که قدمتش به دوره قاجاریه باز میگردد. از خیابانهای انقلاب و طالقانی و از سمت میدان انقلاب میتوانید به این حمام دسترسیی پیدا کنید.
۱۳. کتیبه تنگی ور
کتیبه تنگی ور از کتیبه های باستانی است که در تنگه کوه های زینانه قرار گرفته است و قدمت آن به دوره تمدن آشور یا عصر آهن باز میگردد. کتیبه تنگی ور به شماره ۵۱۱۷ به ثبت ملی رسیده است.
۱۴. عمارت سالار سعید
عمارت سالار سعید، ساختمانی تاریخی و محل موزه سنندج میباشد. این عمارت به دستور ملا لطف الله شیخ الاسلام ساخته شد و پس از فوت وی، توسط نوادگانش به دو بخش تقسیم گردید. این بنا مربوط به دوره قاحار است که در ساخت آن از عمارتی گنبدی شکل و حوضی در وسط آن بهره برده است. زیباترین و جالبترین قسمت ساختمان، پنجرههای ارسی بزرگ هال میباشند که هفت در دارند و به خودی خود یک شاهکار هنری میباشند.
۱۵. مسجد جامع سنندج
مسجد دار الاحسان یا مسجد جامع سنندج، از شاهکارهای دوره اسلامی است که در دوره قاجار ساخته شد. از ویژگی های بارز این مسجد میتوان به نوشتن دو سوم از یک جزء قرآن بر روی کتیبه های آن، دکور های هفت رنگ و آجرهای لعاب کاری شده اشاره کرد.
۱۶. پل تارخی گاران
این پل از جاذبه های مربوط به دوران صفویه است که بر رودخانه ی گاران قرار گرفته است. این پل توسط حکام اردلان ساخته شد و در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شماره ثبت ۳۵۹۱ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
۱۷. قلعه قمچقای
این قلعه در شهرستان بیجار و نزدیکی روستای قمچقای قرار گرفته است. این قلعه دارای کتیبه هایی با نقوش هیروگلیف و به خط هراتیک میباشد مخازن متعددی از آب نیز در این قلعه وجود دارند. قدمت قلعه به هزاره سوم و اول قبل از میلاد باز میگردد و در دوره اشکانی و ساسانی، از این استفاده میشده است.

۱۸. عمارت خسروآباد
این عمارت در خیابان خسروآباد شهر سنندج قرار دارد و مرکز حکومت خسروخان اردلان بوده است. این بنا دارای قصر سلطنتی با ورودی ستون دار است. عمارت خسروآباد کتیبهای دارد که اسم فتحعلی شاه قاجار و والی کردستان امانالله خان و تاریخ ۱۲۲۳ ه.ق بر روی آن حک شده است.
۱۹. عمارت مشیر دیوان
این عمارت در خیابان شهدا قرار گرفته است که قدمتش به دوره قاجاریه باز میگردد و دارای بخش های متعدد است. این عمارت دارای هفت حیات با آب نماهای متعد میباشد که به یکدیگر مربوط هستند. سردر ورودی بنا با محوطه نیم هشتی و تزیینات آجری، سقف شیروانی، تالار تشریفات و ایوان ستون دار جلوی آن با طرح کلاه فرنگی، گچ بری و مقرنس های گچی و اُرُسیهایی با طرحهای اسلیمی، از جمله خصوصیات بارز این بنا است. در بخش اصلی ساختمان، ایوان ستون دار، تالار، حیاط و آبنما قرار گرفته و در و پنجرههای آن از تلفیق گرده چینی چوب و شیشه رنگی، اتاقها را زینت داده است.
۲۰. کوه آوالان
کوه آوالان در محدوده شهر کامیاران قرار دارد و در نزدیکی روستای گول کرو قرار گرفته است. ارتفاع کوه ۲۹۵۰ بوده و اگر اهل کوهنوردی هستید و میخواهید از اقامتگاه هایی در مجاور آن جهت اقامت بهره ببرید، کوه آوالان از بهترین انتخاب ها میباشد.
۲۱. حمام وکیل الملک
این حمام در نزدیکی پارک سپیدار قرار دارد که احتمالا تنها توسط خانواده وکیل مورد استفاده قرار میگرفته است. به نظر میرسد که این بنا در دوره زندیه ساخته شده است. در داخل حمام، از آهک بری استفاده شده و اشکال هندسی زیبایی با شکل طاووس بر دیوارهای آن نقش بسته اند.
۲۲. روستای تنگی سر
این روستا از دیگر روستاهای پلکانی استان کردستان است که در شهرستان سنندج واقع شده است. وجه تسمیه تنگی سر داخل دو تنگه w شکل می باشد. برخی بر این باورند که قدمت روستا به هزار سال قبل برمیگردد.
۲۳. مسجد و زیارتگاه هاجرخاتون
این مسجد توسط عارف حاج شیخ شکرالله مشهور به شهباز سنه دژ در محله قدیمی سرتپوله شهر سنندج ساخته شد. وجود نقوش زیبا و یا حتی گچبری های متعدد، این بنا را به مکانی ارزشمند برای عارافان مذهبی تبدیل کرده است.
۲۴. مسجد دو مناره سقز
این مسجد در بافت تاریخی شهر و در محله میان قلعه قرار دارد. قدمت تاریخی این مسجد به دوره افشاریه باز میگردد که توسط شیخ حسن مولان آباد ساخته شد.
۲۵. پل تاریخی قشلاق
این پل در دوره صفویه و زندیه ساخته شد و بر روی رودخانه قشلاق قرار گرفته است. این پل در دوره های متعدد دارای خرابی هایی گشته که دوباره تعمیر شده است.
۲۶. غار شوی
غار شوی در ۱۲ کیلومتری بانه و در نزدیکی مرز ایران و عراق قرار دارد. طول این غار ۲۶۷ متر است که با شیب تندی به سمت پایین میرود. پیمودن غار به دلیل ویژگی هایی همچون چاه های عمیق و حالت ریزشی داشتن بسیار خطرناک بوده و نیازمند تجهیزات غارنوردی هستید.

جمع بندی
حقیقتا استان کردستان استان زیبایی است و جاذبه های زیادی دارد اما آن چیزی که شما را در سفر به این استان شگفت زده می کند طبیعت زیبا و بی نظیر آن است که زیبایی های خاص خودش را دارد اگر عاشق طبیعت از جمله دشت،کوه، آبشار و چشمه ها هستید مناطق بکر کردستان را به شما پیشنهاد میکنیم. همچنین بهترین زمان سفر به این استان فصل تابستان و بهار میباشد.